Geen tijd en compleet uit balans, wat nu?

Column maart 2019

"Krijg je leven in balans en dan ben je gelukkig." Ook al gehoord? Al jaren neem ik dit ter harte, maar in plaats van happy voel ik me gefrustreerd. Want telkens ik een beetje het gevoel heb dat mijn leven eindelijk 'op orde'  is, dan gebeurt er weer iets en mag ik opnieuw beginnen. Ik vraag me af: in welke mate is balans mogelijk? Maken we niet beter een andere keuze?

balans vrouwengeluk natasha dewulf shine

"Balance is not something you find, it's something you create."

Work-life balance. Balans in controle en loslaten. Balans in genieten en kiezen voor gezond. Balans in vriendelijk zijn en je grenzen stellen. Op zoek naar het perfecte evenwicht. Plannen. Organiseren. Processen verbeteren. Balans zou ons moeten gelukkig en gezond maken. Hoe meer ik nadenk over balans, hoe minder ik het voel. Die zoektocht naar balans ... Vermoeiend als je het mij vraagt. Want nee, ik slaag er niet in om de ideale balans te vinden.

Het probleem met balans is, dat er altijd wel iets is wat niet in balans is. Korte nachten. Te weinig water drinken. Teveel stress op het werk. Geen tijd voor je partner. Die zwangerschapskilo's. Je boekenstapel die onaangeroerd blijft.

De Dikke Van Dale omschrijft balans als 'evenwicht'. Evenwicht op zijn beurt staat voor een 'stabiele toestand'. Stabiel als in 'standvastig, onveranderlijk'. Het leven - of toch mijn leven - is zelden stabiel. Constant in beweging, kleine en grote veranderingen. Hoe kan ik balans vinden als stabiliteit niet mogelijk is?

Stabiliteit is een luxe

We moeten het dus doen met instabiliteit, met onbalans. Toen Gaëlle de griep had, moest ik zorgen voor haar. Ten koste van mijn slaap, de strijk en zelfs dit schrijven moest uitgesteld worden.

 

Op vakantie daarentegen vinden we die onbalans wel fijn. Lekker luieren, teveel eten en om 15u al beginnen aperitieven.

Uit balans zijn is oké

 

Als balans een koorddanser is die balanceert om rechtop te blijven, zo moeten we ook flexibel zijn op onze weg. Niet naar beneden kijken maar focus op 'vooruit'. Soms hellen we eens teveel over naar links of naar rechts, maar door terug te centeren - in je kern te komen, blijf je overeind.

 

Vooruit kom je nu

Het is dus perfect normaal om niet in balans te zijn. Een kleine baby vraagt nu eenmaal tijd en energie. Ik hel over, hoe zorg ik dat ik niet val? 

 

Weet wat je overeind houdt

 

Waar zou je graag meer tijd voor hebben? Het antwoord op deze vraag zijn je oplaadpuntjes - kleine of grote dingen die je geluksniveau naar boven brengen en je helpen balans-eren. 

Maar Natasha, daar heb ik geen tijd voor ...

 

Ik betrap mezelf dagelijks op die gedachte. Ik heb geen tijd om te strijken, om een dagelijkse yogaroutine aan te houden, er is zelfs geen tijd om eindelijk onze Valentijn-date in te plannen. Het alledaagse leven lijkt over te nemen en ik voel dat ik nergens kom.

 

'Geen tijd' klinkt zo logisch dat we het niet in vraag stellen. Iedereen heeft het druk, toch? 

Wat als je géén zee van tijd zou nodig hebben? Zou het dan lukken?

Als je Shine hebt gelezen, dan weet je waarover ik het heb. Ik wijd er een heel hoofdstuk aan, net omdat het zo belangrijk is. Na jaren van 'druk bezig' te zijn, is het ook voor mij nog een dagelijkse oefening.

Ga voor kleine momentjes tussendoor

Als je veel aan je hoofd hebt (en dus verre van in balans bent), hoe krijg je dan de dingen gedaan? Hoe vind je de tijd? Julia Cameron spreekt over stolen moments: ze schreef haar boeken en toneelstukken in een kwartiertje hier en 10 minuutjes daar, tussen het opvoeden van de kinderen, het werken en het huishouden door.

De luxe om in grote happen tijd geconcentreerd aan iets te werken, hebben velen niet. En dat is oké. Want je stolen moments zijn meer dan genoeg: kleine momentjes in onze dag, die hebben we allemaal.

Wat is uit balans waarvoor je meer tijd wil maken? Denk aan je workout, huishouden, huidverzorging, q-time met je hubbie: alles kan je opdelen in stolen moments. Het voordeel is dat deze kleine momentjes je opladen: ze maken je blij. Je houdt er een voldaan gevoel aan over. Tevredenheid heerst. Frustratie verdwijnt. Nog een voordeel: je bent ook méér aanwezig in wat je doet. Want als je maar 15 minuten hebt, dan kan je dit best wel aandachtig en bewust be-leven.

Uit ervaring weet ik dat ik zelfs méér gedaan krijg als ik weinig tijd heb. Deze column heb ik geschreven in kleine momentjes voor en na flesjes geven. Ik wacht niet meer op 'perfecte timing' om dingen te doen, ik doe ze gewoon. De ideale balans laat ik los: ik focus me op mijn weg. Ik balanceer vooruit, stapje per stapje, in kleine momentjes tussendoor. 

Zoals ook Gabby Bernstein zegt: take little right actions, every day. 

 

Tijd om je tijdsbeleving en je tijdsverhalen aan te pakken? Ga naar de column van oktober en ontdek hoe.

 

X0 Natasha

Jouw shine - actie

Focus van de week

Wat is nu belangrijk voor je?

 

Wil je ook graag zoveel? En merk je soms dat het er niet van komt? Gebruik je stolen moments om je te focussen. Waar wil je deze week op focussen? Wil je eindelijk eens werk maken van die boekenstapel? Stretchen om die vervelende pijnlijke schouders af te geraken? Ademen om stress los te laten? Je volgende vakantie op te zoeken? Kies één focus. Als je 2 konijnen achterna zit, vang je geen van beide, luidt het spreekwoord. Wel dan. Wat is nu belangrijk voor je? Kies je 'focus van de week' en gebruik de kleine momentjes tussendoor. 

 

Meer weten?

Natasha Dewulf (1986) is psychologisch consulente en auteur van Shine, gezonde keuzes voor een goed gevoel (2018, uitg. Bibliodroom). 

Meer inspiratie ontvangen? 

Op Instagram vind je dagelijks tips en inzichten die je helpen structuur brengen in je leven en meer balans ervaren tussen werk, huishouden en gezin!

Volg me op Instagram en schrijf je hieronder in op de nieuwsbrief!