Zo blijf je af van kassachocolade

Al meer dan 10 jaar verdiep ik me in dit onderwerp. En toch blijft Verleiding overal aanwezig. Zeker op mindere dagen is het opletten om niet in oude patronen te hervallen. Kassachocolade ligt me dus nauw aan het hart. Ondertussen weet ik: ik ben niet alleen.

Met extra schuldgevoel

 

Ze Verleidt je, terwijl je de winkelproducten op de band legt. Kassachocolade, een groepje gesuikerde goodies, net in die aanneembare portie voor een kleine verwennerij in de auto. Slimme product placement, want die locatie kiezen Marketeers niet toevallig.

Je hebt het verdiend, zegt Kinder Bueno. 

Zie, ik ben zo klein, dat kan geen kwaad, fluistert Ferrero.

Je dochter is er vast ook blij mee, overtuigt het zakje snoep.

En als je dan nog eens kinderen mee hebt ... tja, ik moet er geen tekeningetje bij maken natuurlijk.

 

Kassachocolade oefent een grote druk uit, en omdat we er vaak een schuldgevoel aan overhouden is de vraag: hoe blijf je ervan af? Met de volgende 3 vragen verandert je focus:

1. Heb ik dit echt nodig?

De vraag die de emotionele mallemolen onderbreekt. Want ook al denk je dat je een logische, rationele overweging aan het maken bent, het zijn je emoties die uiteindelijk de doorslag geven en de chocolade op de band legt. Terwijl je starend de voor- en nadelen overweegt, herinner je aan deze eerste vraag. Het antwoord weet je al vooraf. In de meeste gevallen heb je dit niet echt nodig, meer nog, het zal je helemaal niet blij maken (denk aan het schuldgevoel en zelfverwijten achteraf). Heb je kinderen mee, dan blijft de vraag dezelfde: hebben ze dit echt nodig? Worden ze hier echt gelukkiger van? Helpt dit hen om te gaan met hun onrust na een drukke schooldag?

2. Hoe kan ik datzelfde gevoel beleven?

Kassachocolade is meer dan een kleine lekkernij. Er is een diepere laag: een beloning, een momentje voor jezelf, een ontspanning of een energieboost om de avond nog door te komen. Dus wat betekent dit voor jou? Hoe kan je datzelfde gevoel beleven, op een manier die wel bijdraagt aan je groei en gezondheid? Je besluit een heerlijke kop ginseng coffee te drinken, een douche te nemen of wat handcrème met olijfolie aan te smeren. Welke kleine dingen dragen bij tot jouw feelgood? Denk vooral aan wat je zintuigen prikkelt want dit heeft instant effect.

 

3. Wat kan ik doen met de uitgespaarde euro's?

Omdat geld ook belangrijk is. Wat kan je doen met het uitgespaarde bedrag? Op maandbasis? Op jaarbasis? Zo focus je op wat je blij maakt op lange termijn. Want vaak willen we snoepen om te ontspannen, om te kunnen genieten van 5 minuutjes stilte in de auto (geen mama-dit-mama-dat).

  • Ontspannen na een drukke dag, hoe geweldig zou een diffuser van etherische olie niet zijn. Er bestaat zelfs één voor in de auto

  • Ik investeer graag in die natuurlijke bodylotion, daar heb ik zo'n zalig zacht velleke van

  • We hebben al popcorn mee voor een gezellige TV avond straks

Je komt jezelf tegen

Dit verhaal gaat over méér dan chocolade. Hoe kijk je naar jezelf? Welke overtuigingen leg je open en bloot op de lopende band? Let op gedachten als 'nu lukt het om eraf te blijven, maar hoe lang zal dat duren' of 'dat gezonde gedoe, dat is niets voor jou, waar ben je mee bezig?'. Weet dat dit gewoon gedachten zijn. En het is normaal, we hebben ze allemaal. 

 

Omdat je slechts 1 gedachte tegelijk kan hebben, weet je dat je kan kiezen. Jij hebt gedachten, je bent niet je gedachten. En nee, het zal niet altijd een happy end zijn. Maar elke keer kan je er beter in worden. Met ups & downs, net zoals alles in het leven is het een golfbeweging. En dat is helemaal oké.

©2020by VROUWENGELUK

Blijf je graag op de hoogte? Schrijf je in op de maandelijkse nieuwsbrief!
  • Facebook Vrouwengeluk
  • Instagram Vrouwengeluk