Column juni 2019

Je lekker licht voelen en ten volle kunnen genieten van de zomer, hoe tof zou dat niet zijn? Want als het zalig warm is, dan wil je zelfzeker in dat kleedje stappen.

 

En nee, dat zelfbeeld heeft niets te maken met kilo's, wel met een gevoel van lichtheid in je body en in je hoofd. 

zomergewoontes_voor_een_lekker_licht_gev

Voel je licht op 3 niveau's

Wil je gezond zijn, dan zijn zoveel meer aspecten belangrijk dan enkel het cijfer op de weegschaal. Dat weet je, anders zou je dit niet lezen. Ooit naar foto's terug gekeken en bedacht: dan zag ik er goed, en toch voelde ik dat helemaal niet zo.

De zwangerschap en de postpartum hebben me hier een belangrijke les in geleerd. Mijn lichaam is voor altijd veranderd, en ik ben dankbaar dat ze Gaëlle'ke gedragen heeft, maar mijn zelfbeeld moet ook geheeld worden. Het verlangen om me licht te voelen, is groter dan ooit.

Wat is licht voor jou?

Dus ik ging nadenken: hoe kan ik me opnieuw goed voelen in mijn vel? Licht heeft in zich al een dubbele betekenis: naast 'niet zwaar' betekent het ook 'stralend'. Wil je je lekker licht voelen, is het dus belangrijk verder te kijken dan vorm en kilo's. Het nodigt uit tot een holistische aanpak, letterlijk: alomvattend. Niet alleen je lichaam, ook je mind (geest) en soul (hart) hebben een belangrijke invloed op je functioneren. Willen we ons licht voelen, moeten we inzetten op deze 3 niveau's.

Niveau 1: Body

Wat je ziet in de spiegel, je lichaam, is slechts de buitenkant. Binnenin is er een complex communicatie-systeem. Denk aan je maag die je zegt dat je honger hebt. Verdriet dat je letterlijk pijn in de borst bezorgt. Ook je lichaamshouding - waar we vaak niet bij stilstaan - staat in contact met het hele innerlijke gebeuren. Voel maar eens het verschil als je nu je hoofd heft, een diepe ademhaling neemt en je armen naast je uitstrekt.

Je voelt je lekker licht wanneer je een powerpose aanneemt, een open houding, waarbij je jezelf lekker groot maakt. Het zijn je armen in de lucht bij een 'joepie' of de handen in de nek. Deze pose beïnvloedt je hormonen en dus ook je gevoel. 

Een interessante TED talk hierover is deze van Amy Cuddy.

Doe daarom dagelijkse je powerpose. In de auto net voor je aan je werkdag begint, op het toilet, bij het tandenpoetsen. Het goede nieuws is: 2 minuten is al genoeg. 

Wil je weten hoe je hier tijd voor vindt?

Niveau 2: Mind

Hoe vaak smegeer je? Nee, hier staat geen typefout. Smegeren is wel degelijk een woord en betekent 'negeren met je smartphone'. Sinds de baby is tijd een luxe geworden, en een digitale detox heeft me inzicht gegeven in mijn eigen patronen, en vooral ook de gevolgen daarvan. Want je kan je enkel licht voelen wanneer je écht ergens voor de 100% aanwezig bent. Dus ofwel 'smartphoon' je (oké, dit woord heb ik zelf uitgevonden) ofwel niet. Geen en-en. Ga all the way. Beperk de prikkels en input in je brein: kies ze bewust en met volle overtuiging. Je zal je snel lichter voelen.

(Voor wie zich herkent: boekentip - Digital Detox van Peres)

Niveau 3: Soul

Een buikgevoel dat je zegt dat het goed is, hoe lang is het geleden dat je dit nog ervaarde? Momenten van lichtheid blijven je bij, ze zijn die vonkjes die je een big smile geven. Hoe kan je dan meer van die intuïtieve glow-momentjes inbouwen? 

Gebruik de kracht van een associatieve herinnering. Als je terugdenkt aan een moment van lichtheid, wat zie je? Wat voel je? De geur van lavendel kan je terugbrengen naar je vakantie aan de Cote d'Azur of wierook naar de yoga. De Happinez herinnert je aan gezellige momenten onder je fleece met een theetje. Associaties werken heel krachtig. Voor je geest is er geen verschil tussen wat echt is en wat gedachten zijn. Door bewust te kiezen. voor bepaalde geuren, kleuren, materialen, muziek ondersteun je dat lichter gevoel.

En jij, hoe zorg jij deze zomer voor dat lekker licht gevoel?

X0 Natasha

Jouw shine - actie

Meet je vooruitgang 

Misschien had je verwacht dat deze column over gezonde voeding zou spreken. Het interessante is, wanneer je bovenstaande ook daadwerkelijk toepast en je steeds lichter voelt, je vanzelf ook zin - goesting - krijgt in wat goed voor je is. Zit je lekker in je vel, dan is één koffie wel genoeg. Ben je oké met wie je nu bent, dan geniet van je Essener brood met tahin, zelfs als de Nutella naast je staat.

 

Maak de komende week elke dag een korte nota:

Hoe licht heb je je gevoeld op een schaal van 0 tot 10 waarbij 10 het lichtste is

  • wat heb je gedaan om die lichtheid te bekrachtigen?

  • wat gaf je een zwaar gevoel?

  • hoe kan je voorkomen dat morgen die zwaarte je saboteert?

Als laatste wil ik benadrukken dat het leven niet altijd happy-happy-joy-joy is. Lichtheid kan er ook zijn, na een stevige huilbui, een aha-moment na je eerst dagenlang te hebben gefrustreerd of wanneer die hormonale periode van de maand achter de rug is. Licht is niet per se 'positief' of 'gezond'. Bevrijdend, dat wel.

 

Vind je dit een boeiend thema? Lees hier de column over ongegeneerd jezelf zijn.

3 zomergewoontes om je lekker licht te voelen

 

Meer weten?

Natasha Dewulf (1986) is psychologisch consulente en auteur van Shine, gezonde keuzes voor een goed gevoel (2018, uitg. Bibliodroom). 

Meer inspiratie ontvangen? 

Op Instagram vind je dagelijks tips en inzichten die je helpen structuur brengen in je leven en meer balans ervaren tussen werk, huishouden en gezin!

Volg me op Instagram en schrijf je hieronder in op de nieuwsbrief!