Summer in the city

Column juli 2018

In de zomer kijk ik vaker in de spiegel dan anders. Zien mijn billen er niet te dik uit in die broek? Is dat kleedje nog wel elegant genoeg? Zeker nu de zwangerschap zich duidelijk begint te tonen in een rond buikje stel ik mezelf de vraag: hoe kan ik deze zomer ongegeneerd mezelf zijn?

summer in the city natasha dewulf vrouwe

Het begon allemaal op een zaterdagavond.

 

“Mama, ben je morgenavond vrij,” belde ik toen het al bijna donker werd.

 

“Ja, waarom?”

 

“Heb je zin om iets gek te doen?”

 

Ik voelde een lichte aarzeling. Ons moeder vertrouwde het nog niet helemaal. Dit was niet van mijn gewoonte. Toegegeven, ik schrok ook een beetje van mezelf en wachtte met ingehouden adem de seconden af… “Ok, wat is het plan?” Yes, go mama!

Nog geen 24u nadien stonden we samen op de weide van Werchter, als 2 tieners in overdrive wachtend op onze grote idool. We werden bijna gek!

Ed Sheeran was fan-tas-tisch. In zijn echtheid en simpliciteit. In zijn passie en toewijding. In zijn eigen vreemde humor. Een echte Brit, zoals ons mama. En hij bracht ook een mooie boodschap mee:

“Misschien durf je niet te dansen, omdat je denkt dat de persoon achter je jou zal bekijken en denken: die kan er helemaal niets van. Wel, kijk eens rond. Iedereen kijkt in dezelfde richting. We zijn hier om plezier te maken, dus vanaf nu: laat je lekker gaan. We zijn hier om ons te amuseren!”

Ed benoemt wat we zo collectief ervaren. Ik voel het aan het uitgelaten applaus. Niet alleen op een concert, maar op zoveel momenten doorheen de dag schamen we ons. We houden ons in. En voor wat eigenlijk? Een bizarre hersenkronkel waar ik maar al te graag vanaf wil.

Ed’s uitnodiging bracht me tot het besef: zo vaak trappen we in de vergelijkingsvalkuil. We vergelijken en voelen ons daarna onzeker. De vraag is: met wie of wat vergelijken we? In tegenstelling tot berekende statistieken gaat het emotioneel afmeten niet gelijk op. Het beoordelen van jezelf verloopt op een andere manier. Je bent streng voor jezelf en mild voor anderen. Kijk maar eens hoe je jouw beste vriendin beschrijft.

Stel nu dat je dezelfde liefdevolle benadering naar jezelf zou brengen, welke boodschap zie je?

Mijn ‘dikke billen’ dragen het kleine wondertje in mijn buik. Ik ben gezond en ik voel me goed. Deze dankbaarheid laat ik volgen een beslissing. Om me sterker te voelen, doe ik ’s morgens extra beenoefeningen. Ja, en ik trakteer mezelf op een elegant zwangerschapskleedje.

Ed Sheeran is ‘in love with the shape of you’. En zo zong en danste ik ongegeneerd, met een gelukkige mama aan mijn zijde.

Jouw Shine - actie 

1. Kies je focus

Wanneer je merkt dat je bestraffend nadenkt over jezelf, kies dan om je focus te verleggen: wat loopt lekker? Waar ben je dankbaar voor? Hoe kan je dit anders bekijken?

2. Doe iets

Ben je niet tevreden over jezelf, vraag jezelf: wat kan ik doen om me hier meer zelfzeker over te voelen? Zet je dagcrème op de lavabo zodat je er opnieuw een dagelijkse gewoonte van maakt. Gebruik die bon en maak je afspraak bij de schoonheidsspecialiste. Ga eens langs bij een kapper die je persoonlijk advies geeft. Herlees de adviezen van de stijlconsulente waar je lang geleden bent bij geweest.

Oplossingsgericht handelen is de boodschap!

 

Meer weten?

Natasha Dewulf (1986) is psychologisch consulente en auteur van Shine, gezonde keuzes voor een goed gevoel (2018, uitg. Bibliodroom). 

Meer inspiratie ontvangen? 

Op Instagram vind je dagelijks tips en inzichten die je helpen structuur brengen in je leven en meer balans ervaren tussen werk, huishouden en gezin!

Volg me op Instagram en schrijf je hieronder in op de nieuwsbrief!