Word verliefd op je healthy keuken

Hoe je keuken erbij ligt, heeft een grote impact op je 'goesting' in gezond. Een kijkje in mijn kasten!

Februari 2020

Deze column wil ik al maan-den schrijven. Want hoe leuk is het niet om even te kijken in mijn keuken? In december verhuisden we van een duplex appartement naar een 'echt' huis. Terwijl ik mijn oude keuken gewend was, is het even zoeken naar een nieuwe indeling. Wat werkt? Hoe pak je het aan? Kijk even mee (let wel: mijn keuken ziet er niet àltijd zo netjes uit! Vaak staan er lege kartonnetjes die nog naar buiten moeten en staan de kasten vol met plakkerige babyhandjes. Om het zo overzichtelijk mogen te maken, heb ik toch even wat extra mijn best gedaan gedaan :-) ).

HET AANRECHT

3 Keuken Natasha Dewulf Vrouwengeluk.jpg

Het eerste wat je ziet in je keuken is het aanrecht. Vroeger was ik 'less is more'. Maar less zegt weinig over je gewoontes. Ga daarom voor experience: welke ervaring wil je in de keuken? Wat daartoe bijdraagt, blijft op je aanrecht. De rest mag gaan. Ik heb de koffiemachine, waterkoker, magnetron (gebruik ik zo weinig mogelijk!), keukenrobot en rijstkoker.

 

Ik creëerde ook een groene 'muur' die de afscheiding is tussen de keuken en de zithoek. Van planten word ik zo blij en dus ben ik nu nog blijer in mijn keuken. (Met dank aan Pinterest voor leuke ideetjes)

DE KRUIDENSCHUIF

5 Kruidenschuif Natasha Dewulf Vrouwenge

Veel mensen gebruiken steeds dezelfde kruiden. Die staan ook vooraan in de kast. Wanneer je dan een grote schoonmaak doet, dan merk je kruiden op met data zoals 2015. Herkenbaar? Wil je gemakkelijk alle kruiden gebruiken, dan is het belangrijk dat het ook allemaal gemakkelijk zichtbaar is. Neem een schuif dicht bij het kookfornuis om ze te ordenen.

 

  • Tip: heb je dille, maar gebruik je die amper? Google eens 'dille past goed bij ...' en dan krijg je een hele waslijst. Denk aan ei, aardappel, avocado, paddenstoelen. Je verruimt je wereld en je smaken. Indien je wil, leg je er een klein spiekbriefje bij.

DE KOELKAST

april 2019 vrouwengeluk natasha dewulf k

Wat is het eerste wat je doet als je thuiskomt na een drukke dag? Jawel, een duik in de koelkast. Het is het kloppend hart van elke keuken. Daarom is het niet onbelangrijk hoe je deze organiseert. 

  • Wat op ooghoogte staat, heeft invloed op je goesting. Is het yoghurt of zijn het groenten? Of is het chocolade of dat potje preparé?

  • Zet de barbecuesaus onderaan achteraan de koelkast. Je vergeet heus niet dat je ze hebt, en voorkomt dat je al snel te vaak en te veel gaat be-sauzen.

  • Noten en zaden die je weinig gebruikt, bewaar je in de koelkast. De koele omgeving zorgt ervoor dat de oliën beter bewaren. Zet ze in het zicht want ze zijn leuk en lekker om gerechten mee af te werken.

 

Tip: Lees meer in de column over de koelkast strategie.

WHAT YOU SEE IS WHAT YOU GET

2 glazen potten onder fornuis Vrouwengel

Wat je ziet, gebruik je. Ooit al een de grote kuis gedaan en vergeten dat je ooit superfoods kocht? In mijn vorige keuken had ik een kast in melkglas waar ik bokalen kon stockeren. Nu heb ik dit niet meer en is het even zoeken. Na wat Tetris gedoe is het de schuif onder het fornuis geworden. Het is gemakkelijk, want in één oogopslag heb ik een overzicht van wat er in huis is.

AND WHAT YOU DON'T SEE ... 

6 Voorraadkast Vrouwengeluk Natasha Dewu

Wist je dat ... 80% van onze keuzes onbewust gemaakt worden? Dat betekent dat ook je omgeving een grote invloed heeft op je gezonde keuzes. Bescherm jezelf en zet die petit pleziertjes uit het zicht. Wij hebben onze draaikast, waarin bovenaan stock staat van rijstemelk en kikkererwten en tomaten in blik (omdat dat toch altijd eens handig uitkomt). Onderaan staan dan de zoete en zoute verleidingen: chipjes, popcorn, chocolade. Beperkt hebben we ze in huis, omdat het af en toe wel gezellig kan zijn. Net zoals wijn trouwens. 

ONTBIJTMANDJES

1 Ontbijtmandjes Vrouwengeluk Natasha De

Wil je iets meer rust 's morgens? Hoe leuk is het dan als je met 1 beweging de ontbijttafel kan klaarzetten?

Het principe van mandjes is het stokpaardje van Marie Kondo, de opruimqueen. Ik schreef er ook een column over.

KOOKMANDJE

4 Kookmandjes Natasha Dewulf Vrouwengelu

"Welke olie gebruik jij?" vragen ze me vaak tijdens workshops. Wel, zoveel mogelijk! Variatie is alles en verschillende oliën passen bij verschillende gerechten alsook temperaturen. Vroeger vergat ik dat ik ooit walnootolie kocht, nu is alles gegroepeerd in 1 handig mandje. Dus wanneer ik kook, is het hup kast open, een olie kiezen en achteraf hup weer onmiddellijk op zijn plaats.

PRIKBORD MET THEMADAGEN

6 Prikbord met themadagen Natasha Dewulf

Door vooraf te kiezen wat er op tafel komt, win je tijd. Het neemt de "wat eten we vanavond?" - stress weg en het vergroot de kans dat er iets gezond op tafel komt. Themadagen kan je zien als de moderne versie van planning. Je kiest niet het gerecht tot in detail maar wel welk soort gerecht. Bijvoorbeeld: dinsdag = wrapdag. Woensdag = rijstdag. Donderdag = spaghettidag.

 

Hoe je deze dagen voor jezelf kan opmaken lees je in mijn boek Shine. Bovendien maakt deze hele strategie van het indelen van keuken, deel uit van iets groters. Veel mensen denken dat ik schrijf over gezonde voeding. Ik ben geen dokter of diëtist maar psychologisch consulente. Wat ik dus wel ga doen is jou helpen om je gezonde keuzes gemakkelijker te maken. Dat je meer het gevoel hebt dat het flowt. Ik hoop dat je met deze column aan het werk gaat en dat je meteen al 1 iets kan doen, waardoor het voor jou meer gaat stromen. Waardoor je stapje per stapje een einde kan maken aan het ploeteren. Waardoor je 's avonds zonder stress in de potten roert. 

En heb je nog vragen? Dan hoor ik het graag! Je kan met me connecteren via Instagram of Facebook. Of stuur me een mailtje naar info(at)vrouwengeluk.be

X0

Natasha

Jouw shine - actie

Wat kan je nu doen om je keuken anders in te delen? Maak er een foto van en inspireer anderen om in actie te komen! Deel je foto op Facebook of tag @vrouwengeluk. Yes you can!

 

Meer weten?

Natasha Dewulf (1986) is psychologisch consulente en auteur van Shine, gezonde keuzes voor een goed gevoel (2018, uitg. Bibliodroom). 

Meer inspiratie ontvangen? 

Op Instagram vind je dagelijks tips en inzichten die je helpen structuur brengen in je leven en meer balans ervaren tussen werk, huishouden en gezin!

Volg me op Instagram en schrijf je hieronder in op de nieuwsbrief!