Tijd voor een nieuw Marie-Kondootje!

Column februari 2019

Of het nu een verhuis is, een baby, of gewoon life, soms is het chaos. En dat uit zich in je eetgewoontes. Heb je nood aan helderheid? Om alles op een rijtje te zetten, om weer 'klaar' te zien? 

 

Hoe pak je dat aan? Hoe begin je eraan?

 

Tijd voor een Marie-Kondootje!

Tijdvooreenmariekondootje_vrouwengeluk_s

2,5 maand geleden werd ik mama van Gaëlle. Het is ongelooflijk hoe haar komst mijn visie en ervaring met tijd compleet heeft veranderd. Dit is wat ik bedoel:

 

Door de korte nachten ben ik moe en vergeetachtig. Mijn boeken, waar ik zo van hou, blijven onaangeroerd: ik ben simpelweg te vermoeid om te lezen. Het lukt me niet om me niet langer dan 2 pagina's concentreren. Yay to the momlife. Onder het motto: surrender - aanvaard ik het en zo stort ik me op Netflix. Documentaires zoals Minimalize maar ook de 10 seizoenen van Friends passeerden de révu. Op een avond komt bij het openen van de pagina een leuk voorstel: een serie over Marie Kondo. Haleluljah. Mijn organisatie-fettish-hartje maakt een sprongetje!

 

Als je Shine hebt gelezen, dan weet je dat Marie Kondo een belangrijke rol speelt in het organiseren van je keuken. Wat je ziet, dan geloof je en wat je gelooft, daar handel je naar, is het onderliggende principe. Denk maar eens na: wat is het eerste wat je ziet als je de keuken binnenkomt?

Ik realiseer me dat de komst van de baby een tornado in mijn keuken bracht: niets staat nog op de juiste plaats - meer nog: er is helemaal geen plaats meer. Met dank aan de sterilisator, de flesverwarmer en het afdruiprek. Mijn bescheiden keuken schreeuwt het uit: dit is overkill, ik heb nog nauwelijks ruimte om wortels te schillen. 

Er waren slechts 2 afleveringen nodig om het vuur onder mijn benen te activeren (eigenlijk luidt het spreekwoord 'vuur in mijn gat', maar we zijn deftige mensen). Heb je het hetzelfde gevoel in jouw keuken, dan is het misschien tijd voor een opruimactie. Marie's methode werkt als volgt:

  1. In plaats van schuif per schuif groepeer en sorteer je per categorie. In de keuken is dit: bestek - borden - potten&pannen - potjes - blik&bokaal - etc. Begin met bestek. Ga door je kasten en schuiven en zet alles wat je kan vinden op de keukentafel.

  2. Daarna ga je voelen. Does it spark Joy? vraagt Marie de deelnemers. Word je er blij van? Moeilijk te zeggen bij een dunschiller, denk je misschien? Denk dan hieraan: welke items gebruik je graag? Welke niet? Wat gebruik je nooit? Sta er niet te lang bij stil, maar voel. Hoe verder je in dit proces evolueert, hoe meer je dit 'zintuig' ontwikkelt en hoe beter je in staat bent om deze selectie te maken.

  3. Tot slot krijgt hetgeen sparks - wat je gelukkig maakt - weer een plaats in de keuken. Doe dit strategisch. De idee is om in 1 oogopslag te zien wat je hebt als je de kast opent.

Vroeger dacht ik dat opruimen een vorm van uitstel was. Focus je niet beter op je gezonde maaltijd? Deze organisatie geeft je mentale rust. Bovendien maakt dit je gezonde keuzes gemakkelijker: je herontdekt je lievelingsthee. Je herinnert je weer hoe gemakkelijk je havermout kan opwarmen in dat kommetje. Je keuken is nu je coach en stuurt bij, ook wanneer het moeilijk gaat.

En jij? Hoe organiseer jij je keuken?

Geniet van het proces. Bekijk je graag de afleveringen van Tidying Up met Marie Kondo op Netflix? Zien opruimen doet opruimen! Ik post deze maand ook enkele voor-en-na foto's op mijn Facebook.

 

Benieuwd naar het boek van Marie Kondo? Bekijk de samenvatting in deze column.

X0 Natasha

Jouw shine - actie

Wat zie jij als je de keuken binnenkomt?

Wat je ziet, dan geloof je en wat je gelooft, daar handel je naar. Self-fulfilling prophecy is het principe waarbij je - door je denken - iets waarheid maakt. Deze universele wet kan je gebruiken in je voordeel: door je keuken zo in te delen dat ze je helpt in het maken van gezonde keuzes. 

  • Zet wat goed voor je is op ooghoogte. Chips bijvoorbeeld zet je liever niet in het zicht. Geloof me, je zal niet vergeten dat je ze hebt. Je zal wel merken dat je sneller kiest voor een gezonder alternatief. Ook de koelkast is goed om eens na te zien: wat zie je het eerst?

  • Gebruik mandjes om op te bergen. Zo heb ik een ontbijtmandje, dat maakt het simpel om 's morgens alles op tafel te zetten.

  • Heb je zoals mij hoge kasten (waar je zonder stoel niet aan kan), berg daar dan op wat je zelden nodig hebt. Cakevormen, grote ovenschalen, amuse glaasjes. 

Meer simpele tools om gezonder te leven?

Shine.jpg

Shine helpt je stap - voor - stap naar het organiseren van je leven zodat gezonde keuzes gemakkelijker worden. Lees meer en bestel je boek vandaag nog!