I can't keep calm (so I eat)

Column juni 2018

Hoe blijf je gezonde keuzes maken wanneer er veel op je afkomt? Wat als de koelkast je steeds opnieuw verleidt?

 

Een verhaal over ongezonde goesting, en wat het je vertelt.

Deze week is één van de spannendste periodes in mijn leven. Met de aankomende verschijning van mijn eerste boek vond mijn ambitieuze kant dit alles nog niet genoeg en trakteerde me op de vastberadenheid om er ook een nieuwe website aan te koppelen. O ja, en dat terwijl ik zwanger (en heerlijk hormonaal) ben.

“Ca va, mon keppetje,” vraagt Stan me met zijn Parijs accent.

 

“Oui oui.”

 

Hij blijft me aankijken. Iets wat hij wel vaker doet wanneer ik me sterk wil tonen. Gevoelens als angst en onzekerheid toon ik liever niet. Maar net als elke andere vrouw in een periode van verandering (lees: stress) ben ik geneigd me een weg door mijn emoties te eten. De jaren van coachings en workshops hebben me geleerd dat hiertegen vechten zinloos is. Discipline helpt je een korte periode maar wanneer de dagelijkse gebeurtenissen van het leven weer overnemen, dan ben je al snel terug bij af.

 

Op dat moment laat ik de weerstand los. In het licht van de koelkast vraag ik mezelf: wat doe ik hier? Wat komt deze emotionele honger me zeggen?

 

In het licht krijgt de schaduw een andere betekenis. Door je emoties te belichten ontstaat er ruimte. Je kan de dingen op een andere manier bekijken. In plaats van jezelf te verliezen in het zorgen maken is er shift naar het oplossingsgericht denken.

 

Mijn onrust stelt mijn zekerheden in vraag: is het wel goed genoeg wat ik doe? Ben ik wel goed genoeg?

Met een diepe ademhaling besef ik dat Shine geschreven is vanuit wat ik in mijn diepste zelf ervaar. Ik wou een praktisch boek, waar je echt iets aan hebt, een boek dat de dingen benoemt zoals ze zijn (wat leidde tot een interessante uitwisseling met mijn uitgever over het al dan niet gebruiken van het woord shit-periodes). Shine erkent de realiteit dat niet elke dag fantastisch is en dat we als mens nu eenmaal graag eten en ons af en toe laten gaan. En dat is helemaal oké.

 

Want met dit aanvaarden erkennen we onze vrouwelijke kracht. We kunnen zoveel meer dan we van onszelf denken. En de sleutel, nee die zit niet in discipline - in onze mannelijke energie - maar wel in ons buikgevoel, onze intuïtie, ons typisch vrouw-zijn.

Wat als je zou erkennen wat er leeft en vanuit dat aha-moment beseffen dat het allemaal wel oké is?

 

Je zal de ongezonde goesting samen met de verleidingskracht van de koelkast zien verdwijnen.

Jouw Shine - Actie

1. Anticipeer op jouw koelkast-moment

Wanneer duik je de kast in? Op welke momenten ervaar je 'goesting'? Wat maakt je onzeker? Wat wil je weg-eten? Neem een momentje om hierover na te denken. Het helpt om dingen op te schrijven.

 

2. Maak het zichtbaar

Bedenk dan op welke andere manier je opnieuw tot rust kan komen en zet dit onmiddellijk in realiteit. Want wat je ziet, daar denk je aan. Het kan een boek zijn die je op de keukentafel legt. Een thee die je naast de koelkast zet. Wat helpt jou om tot jezelf te komen? 

Wanneer bovenstaande niet krachtig genoeg is, is er wellicht een fysieke reden voor je goesting. Lees de column van oktober 2018 over Soulfood.

 

Meer weten?

Natasha Dewulf (1986) is psychologisch consulente en auteur van Shine, gezonde keuzes voor een goed gevoel (2018, uitg. Bibliodroom). 

Meer inspiratie ontvangen? 

Op Instagram vind je dagelijks tips en inzichten die je helpen structuur brengen in je leven en meer balans ervaren tussen werk, huishouden en gezin!

Volg me op Instagram en schrijf je hieronder in op de nieuwsbrief!