Een plan dat werkt ... begint in de koelkast

Column april 2019

Je loopt je keuken binnen en zonder dat je het goed weet, ben je aan het snacken. Een stukje kaas, een brownie of de zoveelste cola light. Lap, daar gaat je weekplanning. Herkenbaar?

 

Wat als je ... via je koelkast nu wél je gezonde plan kon volhouden?

april 2019 vrouwengeluk natasha dewulf k

"Het is uit gewoonte."

Op de vraag waarom we bepaalde gedragingen niet veranderen, is 'uit gewoonte' vaak het antwoord. En terecht. Je hebt elke dag zoveel andere dingen aan je hoofd. De organisatie van je huishouden, de focus op het werk, zorgen in de familie. Gewoontes veranderen, dat doe je wel eens als je er de tijd - en energie - voor hebt.

Verander de gewoonte in de kern

We denken dat we bewuste wezens zijn, toch wordt het grootste deel van ons gedrag onbewust aangestuurd. Uit automatisme neem je er 's avonds gezellig een koekje bij. Wie het ooit geprobeerd heeft, weet dat ertegen vechten zinloos is: vroeg of laat herval je in de 'oude' gewoonte.

Weet dat gewoontes een functie hebben

Gewoontes zijn er niet zomaar. Ze zijn er om te overleven, zodat je energie en focus hebt voor meer acute acties. Gewoontes helpen en ondersteunen. Je hebt ze dus nodig. Wat als je ze bewuster zou kunnen kiezen?

De pattern interrupt

Hoe verander je dan die gewoontes? De pattern interrupt is een methodiek uit NLP of Neurolinguistisch Programmeren. Hoewel beschouwd als pseudowetenschap is mijn ervaring hiermee bijzonder krachtig. Wat je doet, is je gewoonte onderbreken (vandaar de term). Zo kom je uit de automatische piloot-flow. Uit gewoonte open je de koekenkast, maar schrikt op want nu zie je ovenschotels. In deze dankbare seconde besef je wat je aan het doen bent en kies je om je met je comfy broek te nestelen met een leuk boek.

 

Zo werkt de 'koelkaststrategie' 

De pattern interrupt in de keuken vertaalt zich dus naar een andere organisatie. In de letterlijke zin van het woord ga je kasten anders indelen. En dewelke open je het meest? Inderdaad, de koelkast! Logisch dus dat we hier starten met 3 manieren om je koelkast in te delen :

1. Het bovenste schap

Wat is het eerste wat je ziet als je de koelkast opent? Bovenaan vind je nogal eens blikjes, charcuterie en barbequesaus. Met een klein hongertje is dat stukje kaas al snel naar binnen gespeeld. Wat weinig mensen weten, is dat je gerust noten in de koelkast kan bewaren. Ook zaden en pitten - die anders wel eens vergeten worden, gebruik je veel meer wanneer je ze dagelijks ziet. Tijdens mijn hongertje daarnet hielp dit me met een handvol amandelnoten terug aan dit schrijven. 

2. Centraal

Waarop focus je? Wat is nu belangrijk voor je? Het antwoord hierop krijgt de centrale en meest zichtbare plaats in je koelkast. In mijn huidige vegan challenge zijn dat groenten. Deels rauw en onbewerkt, deels reeds in potjes voorgekookt. 

3. Helemaal onderaan

Het vergeethoekje houd je voor de petit-plezierkes. Ketchup en mayonnaise, kaas, voorgekookte pasta. Wees gerust, je zal ze niet vergeten. Wat je wel doet, is ze ontnemen van hun Verleidingskracht. Jij kiest nu zélf wanneer je hiervan wil genieten. Niet uit automatisme, wel omdat je er bewust voor kiest.

En jij, hoe organiseer jij je keuken?

X0 Natasha

Jouw shine - actie

Focus van de week

Hoe kan je de keuken anders organiseren?

Wat is één ding wat je graag wil veranderen? Een inspirerend artikel lezen is leuk, maar zelf dat kan je stress geven wanneer je er niet mee aan de slag gaat. Vermijd dat teveel info in je hoofd blijft zitten en maak de vertaling naar actie, want daar ligt de sleutel tot verandering. Weet dat het nooit het 'perfecte' moment is om iets te doen, gebruik liever dit kleine momentje nu en maak werk van je gezonde feelgood. 

 

Zin gekregen om te kokkerellen? Lees de 3 principes van homemade koken in de column van september.

 

Meer weten?

Natasha Dewulf (1986) is psychologisch consulente en auteur van Shine, gezonde keuzes voor een goed gevoel (2018, uitg. Bibliodroom). 

Meer inspiratie ontvangen? 

Op Instagram vind je dagelijks tips en inzichten die je helpen structuur brengen in je leven en meer balans ervaren tussen werk, huishouden en gezin!

Volg me op Instagram en schrijf je hieronder in op de nieuwsbrief!